Maak kennis met
Bertil van Beusekom

Knowledge Modeler, PNA

In de reeks ‘maak kennis met’ laten wij deze keer onze collega Bertil van Beusekom aan het woord. Bertil is sinds 2018 werkzaam bij PNA in de functie van Knowledge Modeler.

Van een studie Sociale Wetenschappen naar Informatiekunde

Bertil zijn achtergrond ligt in de sociale wetenschappen. In Nijmegen studeerde hij kwantitatieve sociologie. Hij vertelt: “Het leuke aan deze studie was voor mij vooral het conceptuele denkwerk: uit de vele theorieën logische gevolgen trekken en zo vanuit de brede, 'wollige' theorie komen tot concrete, toetsbare uitspraken die je met statistiek kunt checken om zo de validiteit van de theorie te staven. Eigenlijk dus een brug slaan tussen de formele en informele denkwereld om zo tot een rijker totaal aan kennis te komen.” Vanwege redenen in de privésfeer moest hij deze studie tussentijds stopzetten en is hij naar het Zuiden gekomen. “Toen deze periode voorbij was, zag ik dat mijn medestudenten uit Nijmegen voor een groot deel werk hadden gevonden in een stuk van het vakgebied dat mij minder trok: ze waren niet zozeer bezig met het verbinden van de theoretische wereld met de praktijk, maar eerder met het doen van statistische toetsen op grote datasets. Ik voelde aan dat ik niet echt gelukkig zou worden van dergelijk werk en besloot het over een andere boeg te gooien.” Bertil ging aan de slag bij organisaties binnen uiteenlopende vakgebieden en is zich ondertussen gaan oriënteren op een nieuwe studierichting. “Het viel mij op dat, waar ik ook werkte, ik altijd bezig was om over de grenzen te kijken van het 'hokje' waar ik in zat en te analyseren hoe de organisatie in zijn geheel functioneerde en welke losse elementen op welke manier samenwerkten (en op welke manier misschien juist niet samenwerkten). In het bijzonder had ik hierbij een interesse in de manier waarop systemen (IT-systemen, of processen en procedures) waren ingericht en hoe dat zich verhield tot de praktische werkelijkheid op de werkvloer. Deze interesse heeft er toe geleid dat ik mij heb ingeschreven voor de studie informatiekunde op de Open Universiteit.” Bertil vervolgt: “Ik merkte dat ik praktijkervaring een rijke aanvulling vond op theorie en besloot daarom deze studie deeltijds te gaan doen en ernaast te gaan werken. Nu mijn richting duidelijker was, ging ik specifieker in de informatiekundige sector op zoek naar een werkgever.” Via de Brightlands campus in Heerlen kwam Bertil in contact met PNA. “Tijdens de sollicitatiegesprekken werd ik steeds enthousiaster: een relatief kleine speler die niet vanuit massaproductie werkt, maar zich profileert door hoge kwaliteit te leveren en mee te denken met de klant. Ik merkte dat er écht inhoudelijk sterke mensen werkten die daarnaast ook nog aandacht hadden voor het overbrengen van hun kennis naar mensen buiten hun vakgebied. Dit leek me daarom een uitdagende en leerzame organisatie om in aan de slag te gaan!” aldus Bertil.

Van de logistieke sector tot aan finance en gezondheidszorg

Bertil is begin 2018 bij PNA in dienst getreden als Knowledge Modeler. Wij vroegen hem wat hij tot nu toe allemaal heeft mogen doen voor PNA binnen deze functie en wat het werk zo leuk maakt. Bertil vertelt ons: “Het leuke aan het feit dat wij ons bezig houden met het systematisch in kaart brengen van informatie en kennis, is dat we onze expertise in kunnen zetten in heel veel verschillende sectoren. Zo heb ik voor een academisch ziekenhuis een analyse gedaan van medische protocollen en geholpen in het verwezenlijken van een prototype van een informatiesysteem dat zorgprofessionals helpt in het volgen van deze protocollen. Daarna ben ik dan opeens weer workshops aan het geven om processen te modelleren voor bedrijven in de logistieke sector. Dit gaat van een afvalverwerker tot een internationaal bedrijf dat communicatieapparatuur levert in de maritieme sector.” Bertil komt met uiteenlopende bedrijven en branches in aanraking. “De laatste tijd ben ik bezig in de sector van de financiële dienstverlening. Eerst heb ik een implementatie gedaan van de uitvoering van een nieuwe wet bij een pensioenuitvoerder en nu ben ik aan de slag op een data management klus bij een hypotheekverstrekker.”

“Het viel mij op dat, waar ik ook werkte, ik altijd bezig was om over de grenzen te kijken van het 'hokje' waar ik in zat en te analyseren hoe de organisatie in zijn geheel functioneerde en welke losse elementen op welke manier samenwerkten.”

Een dynamische functie en werkomgeving

Bertil werkt deels op het kantoor van PNA in Heerlen en deels bij de klant op locatie. “Mijn werkweek is net zo divers als het werk van een consultant. De ene dag verzorg ik een training of workshop op ons kantoor in Heerlen of Eindhoven, de andere dag ben ik in gesprek met een mogelijke nieuwe klant of partner voor een opdracht. Inhoudelijk is er ook veel afwisseling; voor dit werk ben je veel in contact met andere mensen om kennis uit te wisselen, maar daarnaast ook zelfstandig in diepe concentratie bezig om de resultaten van een analyse uit te werken.”

De inhoudelijke uitdaging van het nemen en geven van kennis

Bertil vertelt vol enthousiasme dat het leukst aan dit werk de inhoudelijke uitdaging van het nemen en geven van kennis is: “Het is hartstikke leuk om je in korte tijd steeds weer op een nieuw vakgebied te storten en allerlei nieuwe kennis tot je te nemen. Elke keer is het weer hartstikke gaaf om te merken dat je in het begin allerlei termen en afkortingen om de oren vliegen waar je oren van klapperen, om na verloop van tijd inhoudelijke discussies aan te kunnen gaan met de mensen in het vakgebied waarin je dan aan het werk bent. Aan de andere kant is er het overbrengen van de expertise die je op informatiekundig vakgebied meebrengt. Anderen leren om vanuit een kennis- en informatiemanagement bril naar zaken te kijken en zaken uitleggen op een manier waarop jij de moeite neemt om in de taal van de klant te spreken in plaats van in je eigen jargon te praten.”

PNA, een kleine organisatie met korte lijntjes

Uiteindelijk is PNA een klein bedrijf met korte lijntjes. “Dat betekent soms dat je eens wat extra dingen moet oppakken die niet perse binnen je 'functie' vallen, maar je krijgt er ook wat voor terug. De directe lijnen zorgen voor veel vrijheid in je werk en geven je de mogelijkheid om direct dingen geregeld te krijgen die je nodig hebt om je werk te doen. Als ik iets wil uitproberen of ergens tegenaan loop, kan ik direct communiceren met degene die mij daarmee kan helpen. Ook is er veel aandacht voor jou als persoon. Je krijgt de mogelijkheid om samen te kijken waar jij heen wil en hoe je daar samen met PNA aan kan werken. Er is ruimte om samen te kijken naar opdrachten die bij jou als persoon passen en er is ook ruimte om opleidingen te doen en die daarna gelijk in de praktijk toe te kunnen passen”, aldus Bertil.

Werken bij PNA

Wil je net als Bertil van voor een breed klantenportfolio werken? Bekijk onze openstaande vacatures en wie weet zien we je binnenkort bij ons op kantoor!