Maak kennis met
Jean-Paul Koster

Knowledge Modeler, PNA

Bij PNA werk je aan uitdagende en complexe projecten. Je krijgt de ruimte om je ambities waar te maken. Wij zijn trots op onze kennisproducten en -oplossingen en dat stralen we met zijn allen uit! In dit artikel vertelt Jean-Paul over zijn loopbaan bij PNA.

20 jaar terug in de tijd

Na een opleiding elektrotechniek volgde Jean-Paul, inmiddels al meer dan 20 jaar geleden, de opleiding Systeemontwikkeling aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) en kwam hij als stagiair en later afstudeerder bij PNA terecht. In eerste instantie ging Jean-Paul bij PNA aan de slag als ontwikkelaar van lesmateriaal op basis van de door PNA ontwikkelde analysemethode, oftewel cogNIAM en diens voorlopers. Van daaruit groeide hij door naar Knowledge Modeler en Consultant. “Professor Sjir Nijssen, de oprichter van PNA, heeft mij destijds klaargestoomd voor de rol van Knowledge Modeler. Ik had intensief contact met hem over het toepassen van de methodiek op heel verschillende onderwerpen als o.a. erfrecht, het tcp/ip netwerk protocol en de programmeertaal OO-Pascal. Ik nam deel aan diverse klantprojecten en ging steeds meer zelfstandig consultancy werkzaamheden voor klanten verrichten. Tegenwoordig maak ik deel uit van het CTO-team dat zich onder andere bezig houdt met de verdere ontwikkeling en verspreiding van de cogNIAM methodiek”, aldus Jean-Paul.

Expert op het gebied kennis- en datamanagement

PNA is thought leader op het gebied van Business Analyse. Onze medewerkers krijgen bij aanvang van hun carrière bij PNA dan ook een gedegen interne opleiding. Jean-Paul vertelt waarmee hij zich onderscheidt: “Wat iemand een goede Knowledge Modeler maakt is mijn inziens, dat je niet stopt voordat je iets volstrekt helder is. Er worden geen aannames gedaan. Dit helpt mij in mijn rol als consultant. Ik verschaf duidelijkheid en zet mijn klant ertoe aan om hetzelfde te doen.”

Wat iemand een goede Knowledge Modeler maakt is mijn inziens, dat je niet stopt voordat iets volstrekt helder is. Er worden geen aannames gedaan. Dit helpt mij in mijn rol als consultant. Ik verschaf duidelijkheid en zet mijn klant ertoe aan om hetzelfde te doen.

De werkweek van Jean-Paul

Zijn 36-urige werkweek vult Jean-Paul grotendeels in als Consultant van PNA, waarbij hij in-house werkzaam is voor klanten zoals ABN AMRO, SVB, ESA en ADP. Hij helpt bij het uitvoeren van analyses of ondersteunt werknemers van de klant bij het toepassen van de cogNIAM methodiek. Ook ‘coaching on the job’ behoort dus tot zijn takenpakket. Jean-Paul vertelt “Ik kom bij verschillende bedrijven over de vloer en kom zodoende in aanraking met allerlei verschillende kennisgebieden, denk aan kredietproducten, persoonsgebonden budget, maar ook de avionic test bench, een simulatieomgeving voor de ontwikkeling van satellieten, bij de ESA. Geen dag is hetzelfde. De ene dag zit ik veel in overleg, bijvoorbeeld over het afstemmen van voorbeelden, de andere dag houd ik me bezig met het verwerken van de resultaten of bestudeer ik zaken. Daarnaast vul ik mijn werkweek ook deels in als CTO-teamlid en ben ik bezig met de verdere ontwikkeling van de cogNIAM methodiek. Zo onderzoeken we hoe we vastgelegde kennis nog beter kunnen delen en efficiënter kunnen gebruiken.”

Kennis verrijken en verbreden

“Het werkzaam zijn voor verschillende klanten en daarmee in verschillende kennisgebieden, vind ik het leukst aan mijn werk. Het werken volgens de cogNIAM methodiek stelt mij daarbij in staat om mijn werk, ongeacht het kennisgebied, op eenzelfde manier aan te pakken. Zo kan er op een groot aantal gebieden, op een gestructureerde manier, kennis opgedaan worden. Met veel vertrouwen en enthousiasme breng ik dan ook de werkwijze van PNA, de cogNIAM methodiek, onder de aandacht bij mensen en vertel ik over de vele voordelen die deze denk- en werkwijze biedt.”

Werken bij PNA

“Werken voor PNA geeft mij een grote mate van vrijheid voor het invullen van mijn werkzaamheden bij klanten. Bij PNA werken betekent dat ik veel klanten in uiteenlopende branches ontmoet. Hierdoor wordt mijn eigen kennis verrijkt en verbreed.” Wil je net als Jean-Paul voor een breed klantenportfolio werken? Bekijk onze openstaande vacatures en wie weet zien we je binnenkort bij ons op kantoor!