Maak kennis met
John Bulles

Senior Consultant, PNA

In de reeks ‘maak kennis met’ stellen wij iedere maand een collega voor. Deze maand, John Bulles, sinds 2005 werkzaam bij PNA als Senior Consultant, Product Owner Cognitatie en docent.

Als je beter kunt, is alleen 100% goed genoeg

Het Atheneum deed John op zijn sloffen en in 2001 stond John voor de klas tijdens zijn HBO studie Wiskunde. De 1e graads Master studie rondde John niet af, want, zo kwam hij tot de conclusie, hij wilde niet als politieagent voor de klas staan. Een advertentie voor een traineeship bij PNA in 2005 sprak hem aan. “Ik zocht iets in het bedrijfsleven richting analyse, wiskunde en IT en mocht op sollicitatiegesprek gaan bij PNA, maar voordat ik werd aangenomen moest ik eerst vijf halve dagen op cursus bij professor Sjir Nijssen”, aldus John. Na de eerste halve dag wist John dat PNA de juiste werkgever voor hem was. “Het enthousiasme en de overtuiging van professor Nijssen werkte aanstekelijk, zijn inhoudelijke verhaal klopte. Bovendien vind ik, als wiskundige, het zoeken en bepalen van structuur in informatie heel interessant.” Toch was het een uitspraak van Sjir Nijssen, nadat hij een uitslag van het eerste examen tijdens zijn traineeship had gekregen, die John nog meer triggerde om voor PNA te gaan werken. “Ik deed altijd alles op mijn sloffen, ik haalde altijd met gemak goede punten zonder daar iets voor te hoeven doen en ik was heel tevreden met een 80% score als resultaat van mijn examen. Professor Nijssen was de eerste persoon die toen tegen mij zei: jij kunt beter, dus voor jou is alleen een 100% score goed genoeg! Daarmee wist ik dat PNA mij op een positieve manier zou gaan uitdagen.”

En zo geschiedde een uitdagende loopbaan bij PNA

John werd bij PNA uitgedaagd om voor meer te gaan dan hetgeen hem altijd gemakkelijk afging. “Na een interne opleiding van vier maanden kreeg ik de functie van Junior Analist/ Opleider en ben vervolgens doorgegroeid naar Senior Consultant. In 2009 kreeg ik de mogelijkheid om aan te sluiten bij de Finalization Task Force van BPMN2.0 van de Object Management Group. In één jaar hebben we toen met experts van over de hele wereld de standaard gefinaliseerd. Toch leuk om aan zo een grote standaard mee te kunnen werken en hierin met naam genoemd te worden. In 2013 ben ik samen met Sjir Nijssen en Roland Heinrichs (Greenfield Solutions GmbH) gestart met Cognitatie en kreeg ik in 2014 de kans om Product Owner te worden van deze software-tool.” Cognitatie kan ingezet worden voor wetsanalyse en het vlot en gestructureerd doorvoeren van veranderingen in wet- en regelgeving. Ook kan het ingezet worden in organisaties die met grote hoeveelheden documentatie werken, om ervoor te zorgen dat wijzigingen in documenten op alle verschillende afdelingen in een organisatie consequent doorgevoerd worden. Voor de maakindustrie biedt Cognitatie uitkomst bij het vertalen van requirements naar processen en voor de financiële sector is het een hulpmiddel om ’compliant by design’ te zijn. “In 2014 wonnen we de aanbesteding bij de Belastingdienst voor de ontwikkeling van een annotatieomgeving voor Wendbare Wetsuitvoering. Inmiddels wordt Cognitatie ook gebruikt door Rijkswaterstaat als analysetool voor de ontwikkeling van het Digitaal Stelstel Omgevingswet, maar ook door bijvoorbeeld Sprenkels & Verschuren, een hele andere tak van sport, namelijk een adviesbureau voor pensioenfondsen. Steeds meer organisaties zijn aangenaam verrast na een eerste kennismaking met ons product en inmiddels zijn we dan ook druk met het ontwerpen en bouwen van nieuwe modules. Cognitatie heeft de potentie om ook bij organisaties in andere sectoren ingezet te worden. Als Product Owner ben ik natuurlijk ontzettend trots op dit succes.”

In 2009 kreeg ik de mogelijkheid om aan te sluiten bij de Finalization Task Force van BPMN2.0 van de Object Management Group. In één jaar hebben we toen met experts van over de hele wereld de standaard gefinaliseerd.

De werkweek van John

“Mijn werkweek is heel divers. Ik breng een groot deel van de week door bij de klant, momenteel de Belastingdienst. Ik werk hier aan interessante, innovatieve projecten. Ik ben ingezet als expert in het vastleggen van conceptuele feit- en regelmodellen. Bij de Belastingdienst geanalyseerd vanuit gelieerde wetgeving. Daarnaast stuur ik in de rol van Product Owner het Cognitatie-team aan, maak functionele beschrijvingen, werk de roadmap verder uit en voer gesprekken met (potentiële) klanten. Verder ben ik lid van het CTO-team en verzorg ik opleidingen en workshops op het gebied van methodiek en standaarden, zoals FBM, BPMN, DMN en cogNIAM.” John heeft in het verleden vanuit PNA onder andere gewerkt voor organisaties als ADP, VGZ, ABN AMRO, RWS, SVB, CBS en Ictopus.

Waarom werken met en voor PNA?

Wij waren nieuwsgierig naar het antwoord van John op de vraag waarom een klant of werknemer voor PNA kiest. “Een probleem dat je veel tegenkomt in de markt is dat analisten ervan uitgaan dat zij de waarheid weten, ze modeleren deze ‘waarheid’ zonder terug te gaan naar de feiten, zonder validatie van de domeinexpert. Dit is de grote valkuil in veel methodes en de reden waarom wij, PNA, uitblinken op dit gebied.” John vervolgt “Je kiest voor PNA vanwege de hoge kwaliteit die wij leveren. Wij zijn specialist in conceptueel modelleren en bronanalyse en zijn de nichespeler die zich hierin ontwikkeld heeft tot expert.” Tot slot vertelt John “Bovendien heerst er een goede werksfeer binnen PNA met leuke collega’s en je krijgt de kans je te ontwikkelen en bij veel verschillende grote organisaties te kunnen werken.”

Werken bij PNA

Wil je net als John Bulles voor een breed klantenportfolio werken? Bekijk onze openstaande vacatures en wie weet zien we je binnenkort bij ons op kantoor!