Maak kennis met
Machtelt Verheij

Senior Consultant, PNA

In de reeks ‘maak kennis met’ laten wij onze collega’s aan het woord. Binnenkort nemen wij afscheid van onze zeer gewaardeerde collega Machtelt Verheij. Zij gaat eind deze maand met pensioen. Machtelt vertelt over haar loopbaan en haar korte, maar fijne tijd bij PNA.

Op jonge leeftijd een studiekeuze maken

Jongeren moeten al vroeg een studierichting en vervolgopleiding kiezen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Vroeger was dat niet anders, zo vertelt Machtelt: “Na mijn middelbare school vond ik het moeilijk om een vervolgopleiding te kiezen. Enerzijds was ik erg trots op mijn goede exacte capaciteiten (wat in die tijd nog meer dan nu niet bij meisjes hoorde), anderzijds had ik ook een ideaal om kinderen met leerproblemen te ondersteunen.

In eerste instantie ben ik wiskunde gaan studeren. Dit op advies van mijn broer, omdat hier meer meisjes zouden zijn dan bij bijvoorbeeld natuurkunde. Al snel ontdekte ik dat dit veel te theoretisch was en niet bij mij paste. Aangezien ik nu eenmaal begonnen was heb ik mijn examen afgerond, maar ging daarna een volledig andere kant op: de PABO.

Mijn diploma behaalde ik eind jaren 70. In die tijd was er erg veel werkloosheid, ook in het onderwijs. In het speciaal onderwijs (wat toch mijn ideaal was) kwam ik niet aan de bak. Door mijn wiskunde lukte het me wel in het voortgezet onderwijs en na een aantal tijdelijke baantjes belandde ik op een school voor kinderen van 12 tot 18 jaar met leermoeilijkheden. Op deze school kwamen echter steeds meer leerlingen, die door hun gedrag niet meer in het gewone onderwijs paste. Daar was de school, en ik toen zeker ook, totaal ongeschikt voor.”

Je roeping vinden

Na twee keer overspannen te zijn geworden, werd Machtelt afgekeurd voor het onderwijs. Gelukkig was er in die tijd (het was inmiddels begin jaren 90 van de vorige eeuw) veel vraag in de ICT en de omscholingen hiervoor lagen voor het oprapen. Machtelt vervolgt: “Ik heb met veel plezier mijn omscholingstraject gedaan en had direct aansluitend mijn eerste baan in deze sector. Eindelijk voelde ik mij op mijn plek. In de avonduren heb ik daarom mijn kandidaats wiskunde aangevuld tot Ingenieur Wiskunde en Informatie.”

Na een jaar of vijf bij deze werkgever was ze toe aan een nieuwe uitdaging. “Ik heb toen gereageerd op een vacature bij de automatiseringsafdeling van een groot pensioenfonds. Daar heb ik met veel plezier bijna 20 jaar gewerkt. In dat bedrijf kreeg ik veel ruimte om mij te ontwikkelen tot mijn uiteindelijke functie Senior Business en Informatie Analist. Door inkrimping moesten er echter mensen uit en ik was een van hen. Ik werd dus werkloos en moest gaan solliciteren”, aldus Machtelt.

Toch bijzonder om zo kort voor je pensioengerechtigde leeftijd nog een nieuwe baan aangeboden te krijgen!

Solliciteren vlak voor je AOW-leeftijd

“Ik had niet meer verwacht dat zo vlak voor mijn AOW-leeftijd nog een bedrijf geïnteresseerd in mij zou zijn, maar begin vorig jaar werd ik door PNA uitgenodigd voor een gesprek. De door PNA toegepaste methode CogNIAM paste mij prima dus was ik direct enthousiast. Toch bijzonder om zo kort voor je pensioengerechtigde leeftijd nog een nieuwe baan aangeboden te krijgen!”

Bij indiensttreding werd Machtelt door PNA opgeleid in de CogNIAM methode. “Deze methode sloot naadloos aan op mijn reeds opgebouwde kennis en vaardigheden op het gebied van modellering.” Vervolgens heeft Machtelt ruim een jaar met veel plezier bij een klant van PNA gewerkt. De laatste maanden voorafgaand aan haar pensioen werkt Machtelt aan interne projecten bij PNA. “Waar nodig ondersteun ik andere collega’s en ook gebruik ik mijn ervaring om interne processen te verbeteren.”

Met pensioen, hoe voelt dat?

Eind oktober bereikt Machtelt de AOW-gerechtigde leeftijd en gaat dan met pensioen. Wij vroegen haar natuurlijk hoe ze dit ervaart. “Het fijnste lijkt mij dat ik niets meer ‘moet’. De keerzijde hiervan is wel dat je voor jezelf uitdagingen moet blijven zoeken. Gelukkig zie ik die nog voldoende. Wij genieten ervan om met onze camper in Europa rond te trekken. Dat doen we nu al, maar als je de tijd aan jezelf hebt kan dat vaker en langer. Daarnaast kan ik ook genieten van het onderhouden van mijn tuin en het klussen in ons huis.

Als er vanuit PNA een beroep op mij gedaan zou worden omdat er een klus ligt die niet door eigen mensen ingevuld kan worden, blijf ik daarvoor beschikbaar. Ik ben nog altijd erg gelukkig met die carrière switch, die ik begin jaren 90 heb gedaan. Ik ben dan wel 66, maar ik voel me nog niet te oud om nieuwe dingen op te pakken, ik ben nog flexibel genoeg. Een nieuwe uitdaging zal ik dan ook niet uit de weg gaan, het werk als Business Consultant is mij op het lijf geschreven.”

Hoe kijk je terug op jouw loopbaan?

“Nog veel mensen van mijn leeftijd, die met pensioen gaan, hebben 40 jaar of meer bij dezelfde werkgever gewerkt. Mijn loopbaan is minder vanzelfsprekend verlopen. Doordat ik niet zo precies wist wat ik wilde en door toevalligheden is het gelopen zoals het is. Maar gelukkig ben ik uiteindelijk op de voor mij goede plek terecht gekomen en heb mij als analist volledig kunnen ontplooien. Het feit dat ik er niet zonder slag of stoot terecht gekomen ben, heeft mij ook veel goeds gebracht en daar ben ik zeer tevreden mee.”

Voor diegenen die nog wat jaartjes te gaan hebben...

Uiteraard is het goed om gebruik te maken van de levenswijsheid van iemand die met pensioen gaat. Wij polsten daarom toch ook even bij Machtelt of ze nog wat wijze raad had voor diegenen die nog wat jaartjes te gaan hebben. Machtelt adviseert: “In de huidige tijd is het niet meer zo vanzelfsprekend dat je eerste baan direct ‘voor het leven’ is. Ik zou zeggen: gelukkig maar. Ik wil dan ook iedereen adviseren om zich vooral te blijven afvragen of je het werk wat je nu doet nog de rest van je leven wilt blijven doen. En ook om, als je je plek hebt gevonden, kritisch te blijven en niet alles voor lief te nemen. Het lijkt mij in ieder geval nooit slim om een bepaalde keuze te maken alleen omdat het goed zou zijn voor je carrière. Je hebt volgens mij uiteindelijk meer plezier in je werk als je je eigen talenten erin kan ontwikkelen!”

Werken bij PNA

Denk jij, net zoals Machtelt, jouw talenten in te kunnen zetten binnen PNA? Bekijk dan nu onze vacatures.